"Аутсайдерът" - Маркъс Зюсак (ревю)

"Аутсайдерът" 

 Маркъс Зюсак


   

      "Аутсайдерът" на Маркъс Зюсък, не е типичният романтизиран роман, за тийнейджър бунтар, който въпреки всичко носи добро сърце и хората започват да оценяват. Напротив, цялата история на Камерън Улф е трагично истинска. Самия факт, че главният герой изпитва съмнения във всеки един момент, кърви, както външно така и вътрешно и животът му си тече, без да води към някакъв голям и щастлив финал, само доказва, че Маркъс Зюсак е написал книга, за всички, които са преживели тегобите на порастването. 




   Това е първата книга от Маркъс Зюсак, която чета и ми беше интересно да се запознаят с неговия стил на писане. Допадна ми начина, как всяка глава от книгата завършваше с един сън на Камерън. Много точно сънищата на Камерън отразяваха мислите, които се въртяха в главата му и проблемите занимаващи ежедневието му. Харесвам персонажа на Камерън Улф, защото той създава впечатление на един недодялан подрастващ, който е готов да се захване с всичко, което брат му -Рубен, му предложи, но когато прочетем мислите му ни става ясно, че той е със силен характер. Той се опитва по свой си начин да оправи положението, в което се намира, да изглади своите гънки в характера, както и взаимоотношенията си с околните. Пример за това е, как се заклева, че никога няма да нарани момиче, след като вижда собствената си сестра наранена или как осъзнава, че не е и не иска да бъде смотанякът, който успешният му брат вижда в негово лице.


I had to decide what I was going to do, and what I was going to be.I was standing there, waiting for someone to do something , till I realised the person    I was waiting for was myself.


   В книгата  "Аутсайдерът" са представени много от темите, които всеки от нас е преживял, като себеоткриването и себеотрицанието, отчуждението между приятели, проблеми в семейството и др. Всяка една от тези теми е представена увлекателно, през очите на едно момче, на чието място може да бъде всеки един от нас. Докато някой от нас, ако  изпаднат в подобно положение, биха загубили сила на духа и биха се впуснали в бездната на безотговорно поведение, при  Камерън Улф е точно обратното. Той е от тези ,който се борят с живота и се изправят след всяко падане, точно както прави, когато се бие с брат му.

  Ще ми бъде интересно да прочета и втората книга - "Да се биеш с Рубен Улф", защото ми е любопитно що за характер е Рубен, тъй като в първата книга беше доста мистериозен за мен. А и разбира се, нямам търпение да разбера какво се случва с Камерън и неговите простички мечти за живота. 












Коментари