"Домът на мис Перигрин за чудати деца" - Рансъм Ригс (ревю)



„Домът на мис Перигрин за чудати деца”е незабравим роман, в който литература и фотография се сместват в едно вълнуващо цяло.

След ужасна семейна трагедия шестнайсетгодишният Джейкъб тръгва на път към далечен остров край брега на Уелс, където открива развалините на дома на мис Перегрин за чудати деца. Докато изследва изоставените му стаи и коридори, Джейкъб разбира, че децата на мис Перегрин са били не просто чудати. Може би са били опасни и неслучайно изолирани на самотен остров. И може би – колкото и невероятно да изглежда – са още живи.



   
   "Домът на мис Перигрин за чудати деца" от Рансъм Ригс е смразязящ фентъзи роман. Всичко в него, от  корицата, през  сюжета докато стигнем до необичайните фотографии, с които е пълен, създава мрачна и страховита атмосфера, която обещава на читателя много приключения и мистерии. Точно заради всички тези причини и аз самата знаех, че трябва да прочета книгата. Въпреки че нямах търпения да се потопя в света, който е създал Рансъм Ригс, доста се забавих с прочита и чак когато излизането на филма по книгата стана реалност, аз се събудих от читателския си унес и прочетох книгата. Както си и знаех, не останах изобщо разочарована. Романът събуди любопитството ми,буквално от първото изречение и не можех да пусна книгата, дори когато отивах на училище. Невероятната история на Джейкъб и неговите чудати приятели ме плени и ме накара да се размечтая, дали наистина са възможни такива невероятни неща. 


 Както вече споменах, сюжетът на книгата се върти около 16-годишният Джейкъб, който е силно свързан със своя дядо и неговите странни, но интересни истории. Но за Джейкъб тези истории винаги са били просто плод на въображението на дядо му, докато в един момент, както се случва винаги, нещата се променят изцяло. Джейкъб изгубва дядо си по доста необичаен начин и това разделя живота на младото момче на две - Преди инцидента и След него. След това момчето се впуска в лудо и опасно приключение, докато се опитва да си изясни как точно е загинал дядо му, какви са странните указания, които му е оставил и най-вече, истински ли са чудатите деца. 
  Тази част от историята ми хареса много, тъй като Джейкъб никога не се е вписвал напълно в средата, в която е живял и въпреки нещастието, което го сполетява, той тръгва на път, по който ще открие самия себе си. 
“I used to dream about escaping my ordinary life, but my life was never ordinary. I had simply failed to notice how extraordinary it was.”
 
   Домът на мис Перигрин е като лагерът на нечистокръвните (от книгите на Рик Риърдън), Нарния (от "Хрониките на Нарния") и Хогуортс (от поредицата "Хари Потър"). Той е едно вълшебно място, на което всичко е възможно и всеки необикновен може да открие своето място. Децата, които Джейк е виждал само на снимки и е смятал за измислица, се оказват не само живи, но и наистина чудати. Всяко едно от тях притежава различни способност, която го отличава от другите.  В домът на мис Перигрин, се запознаваме и с останалите главни герои в романа. На първо място ще спомена Ема, защото тя е персонаж, който не бива да се подценява. Нейнат дарба е да контролира огъня и като него, тя е доста пламенна личност. Сменя си настроенията бързо, готова е винаги да избухне и би изгорила всичко по пътя си (буквално).


  Ще запазя главният конфликт в тайна, за да не развалям удоволствието на тези от вас, които все още не са прочели книгата,но мога да ви уверя, че е наситен с много екшън и вълнуващи моменти. Искам да обърна специално внимание на начина, по който е изградена книгата, тъй като, както споменах, в нея има илюстрации, които допълват историята. Това е един много интересен начин да се заплени читателя, защото превръщат атмосферата от книгата в още по-мрачна и внушителна. Тези старинни снимки, помагат на читателите да си представят повечето неща от книгата, и правят преживяването много по-истинско. 
  Нямам търпение да прочета и втората книга, защото първата приключи с обещания за още повече премеждия и интересни случки с ,вече любимите ми, герои.


 

     Както споменах, а и както мнозина от вас знаят, този месец излезе и филм по книгата. Надявам се да е интересен и завладяващ, както нея, но имам наистина високи очаквания не само заради това, че вече имам поглед върху сюжета на романа, но и заради това, че филмът е режисиран от един от любимите ми режисьори - Тим Бъртън.Смятан, че тази прекрасни история е в добри ръце и ще бъде не по-малко неотразима от книгата.








Коментари