"Stranger Things" - Ревю



  Дами и господа, на вашето внимание , сериалът, който ще Ви заплени и ще Ви остави без думи, обяснението в любов към 80-те години, сериалът, който всеки нърд ще заобича, а именно  ("напрегната пауза"),"Stranger things"/ "Странни неща".

  Като едно дете на новия век, аз не съм била свидетел на популярните за XX век неща, но в мен винаги е имало една любопитство към отминалите времена и някаква спотаена любов към тях. Точно затова, веднага щом научих за сериала "Странни неща", седнах да го гледам. Сега след като преминах през осемте епизода и проследих историята на "Странни неща", мога смело да заявя, че се влюбих още повече във фантастиката, в хоръра, в конспирациите, в заемките от популярни сериали, книги и филми, изцяло в културата на отминалия век. Успях да си припомня емоциите, които изпитах при запознаването ми със сериали, като "Досиетата Х" и "Twin Peaks", както и с литературата на Стивън Кинг. Но стига толкова обяснения за това, в колко тайни може да те посвети отминалия век и колко чудеса може да ти разкрие, нека пристъпим към сюжета на сериала.



    "Странни неща" се върти главно около изчезването на Уил Байърс и на още няколко души от малкото градче, в което се развива действието на сериала. След поредната игра на "Dungeons and dragons", четиримата приятели - Уил, Майк, Дъстин и Лукас, се разделят, за да се приберат по домовете си, но един от тях не успява. По пътя за дома си, Уил е преследван от демогоргон, сякаш излязъл от играта, която току-що са изиграли. По-късно в сериала става ясно, че тайна правителствена организация, която се занимава с най-различни секретни неща, е отворила портал към паралелно измерени или така нареченият "Upside down". Самият портал е бил отворен  благодарение на момиченце на име Единадесет, което притежава суперсили. Цялата атмосфера в "Странни неща" е като магнит, който те привлича все повече и повече, с разкриване на нов персонаж и разнищване на основния конфликт.


  Дойде време да обсъдим и  персонажите, както и да дадем една голяма похвала на актьорския състав за перфектната игра и за пресъздаване на историята по такъв прекрасен начин. Ще започна с героинята на Уинона Райдър, тъй като много харесвам актрисата и смятам, че тя заслужава специално внимание. Нейният персонаж е на майката на изчезналия Уил Байърс- Джойс Байърс, като в тази роля Райдър показва прекрасно поведението на една майка тревожеща се за детето си и всички налудничави и страшни мисли, които биха се въртели на всеки в подобно положение. За щастие до нея е шериф Хопър, който има зад гърба си трагична история и това го подтиква да търси истината до край. Той е ключова фигура в сериала, тъй като благодарение на него и на неговия упорит дух, в крайна сметка, успяват да спасят Уил. Ще обърна внимание и на една странна група, която въпреки дрязгите, които има в началото, до края успява да се усъвършенства, като прекрасен екип, а именно братът на Уил - Джонатан, сестрата на Майк - Нанси и гаджето на Нанси - Стив. Тези трима младежи бързо забравят за проблемите, които имат в гимназията и се прехвърлят в едно свръхестествено приключение, за да защитят малките си братя, а и всички хора в града, в който живеят. Всеки от тях е борбен и смел, и по-важното, готов на саможертва. И все пак, по-интересният отбор, за мен беше този от приятелите на Уил Байърс и Единадесет. Въпреки всички изгледани филми, в които винаги доброто побеждава, не вярвах, че тези четири деца ще успеят да измислят такива гениални планове и да се измъкнат не само от добре въоръжена военна организация, но и от същество от паралелен свят и то в името на добрата кауза, да спасят приятеля си.

"Приятелите не се лъжат"- Единадесет ("Странни неща")

Иии титлата за  най-уникален персонаж се присъжда на .... Единадесет. Това малко момиченце с обръсната глава и големи невинни очи, успя да ме заплени със своята решителност и да не се лъжем, със способностите си. Освен това, историята ѝ  как е попаднала във военната база, защо притежава тези способности и как е била третирана и използвана допринася за обогатяване на образа ѝ, паралелно с действията, които предприема, за да помогне на група непознати деца, които търсят приятеля си. Единадесет е моят герой, от самото начало на сериала, до самия му край, от боязливостта, която показваше пред непознати, до силата, която излъчваше пред "лошите мъже".

В заключение искам да кажа, че ТРЯБВА да гледате този сериал, независимо на каква възраст сте и какви интереси имате. "Странни неща" си заслужава  всичките осем епизода по 45 минути, заради препратките, които прави към миналото и заради зашеметяващия сюжет и прекрасните персонажи, които притежава.



Коментари